Kā skolēns var pildīt darba lapas digitāli?


Ja skolotājs ir uzdevis klasei pildīt darba lapu, tad skolēns to redzēs platformā "Soma" blakus aktīvajām viedstundām.

Tāpat aktīvās darba lapas redzamas arī platformas "Soma" sadaļā "Darba lapas".

Atverot darba lapu, pēc komandas "Sākt" darba lapas izpilde būs iespējama datorā vai planšetdatorā ar "Somas" rakstīšanas un zīmēšanas rīku palīdzību.

Pēc darba sākšanas skolēns jebkurā brīdī var izmantot vienu no iespējām: "Saglabāt un turpināt vēlāk" vai "Iesniegt skolotājam".

Ja skolēns darbu ir saglabājis, to vēlāk varēs turpināt vai pabeigt, spiežot pogu "Turpināt".

Pēc tam, kad skolēns darba lapu ir iesniedzis skolotājam, izmaiņas tajā vairs nevar veikt. Spiežot pogu "Apskatīt padarīto", skolēns var apskatīt pabeigtu un skolotājam iesniegtu darba lapu.

Darba lapu pildīt atkārtoti skolēns varēs tikai tad, ja skolotājs būs devis atļauju to pildīt vēlreiz.


Kad skolotājs būs novērtējis darba lapu, skolēns vērtējumu redzēs sadaļas "Darba lapas" apakšsadaļā "Pārskats" pie aktīvajām darba lapām.

Savukārt, kad skolotājs būs pārtraucis darba lapas izpildi, vērtējums būs redzams sadaļā "Mani žurnāli".


Digitālie rīki darba lapu pildīšanai


  • Rīks "Izvēlēties objektu" ļauj izvēlēties darba lapā iepriekš uzzīmētos objektus un izveidotos teksta laukus, lai tos pārvietotu, mainītu tiem izmēru (aiz stūriem pavilkt lielāku vai samazināt) vai krāsu.
  • Rīks "Zīmēt" ļauj vilkt brīvas līnijas. Uz tā uzspiežot, parādīsies iespēja "Marķēt" – vilkt brīvas līnijas ar caurspīdīgu tinti. Šim rīkam var mainīt krāsu un līniju biezumu.
  • Rīks "Zīmēt līnijas" ļauj vilkt taisnas līnijas. Uz tā uzspiežot, parādīsies iespējas "Zīmēt līniju", "Zīmēt norādi", "Zīmēt savienojumu". Šim rīkam var mainīt krāsu un līniju biezumu.
  • Rīks "Rakstīt tekstu" ļauj rakstīt darba lapā, izmantojot klaviatūru.
  • Rīks "Zīmēt figūras" ļauj darba lapā ievietot dažādas figūras. Uz tā uzspiežot, varēsiet izvēlēties figūras veidu (aizpildīta vai neaizpildīta) un formu (taisnstūris, aplis vai trīsstūris). Figūrai iespējams mainīt krāsu, neaizpildītām figūrām – arī līnijas biezumu.
  • Rīks "Dzēst izvēlēto objektu" ļauj izdzēst gan uzzīmētos objektus, gan tekstu. Atkritumu tvertnes simbols jānovieto uz attiecīgā objekta un jānospiež, lai to dzēstu.

  • Rīks "Krāsu izvēle" ļauj izvēlēties kādu no piedāvātajām krāsu un toņu iespējām. 

☝️Darba lapas veidotas, digitalizējot poligrāfiskos materiālus ar mērķi padarīt tos pieejamākus, taču darba lapu saturs nav īpaši pielāgots digitālajam formātam, tāpēc var gadīties, ka starp digitālajiem rīkiem nav pieejams viss, kas uzdevumā nepieciešams (piemēram, lineāls vai transportieris).